Топ 5 рецептів смачної кави, яку легко приготувати вдома

Кава для багатьох є запорукою бадьорого ранку. Дехто ж п’є її впродовж дня та навіть увечері – додаючи молоко, спеції чи алкоголь. Як приготувати смачну каву вдома, не маючи дорогого обладнання? Tvoemisto.tv пропонує 5 смачних рецептів кави від професіонала, які можна сміливо використовувати вдома.

Руслан Карілашвілі – старший барі ста кавової мережі у Києві, професійно готує каву 4 роки. До того 2 роки працював офіціантом. Він поділився 5-ма універсальними рецептами смачної кави, яку легко можна приготувати вдома. Це – три рецепти чорної кави без додатків та два – кави з додатками.

1. Заварювання кави в горнятку

Не залежно від того, скільки кави ви будете заварювати і який напій хочете приготувати, треба брати свіжообсмажену та свіжозмелену каву. Найкраще, якщо зерна були обсмажені тиждень тому, максимум – 5 тижнів тому. Після цього терміну кава дуже втрачає у якості. Молоти каву бажано безпосередньо перед приготуванням.

Співвідношення кави і води має бути таке: 6−7 г кави на 100 мл води. Стандартне домашнє горнятко – це 300−350 мл, відповідно, беремо 25−28 г кави на порцію. Для приготування в горнятку треба брати каву дуже грубого помолу. Заливаємо каву гарячою водою – температурою 93−96 градусів. Тобто, якщо чайник тільки закипів, треба почекати близько 5 хв і тоді заливати каву. Заливаємо, чекаємо 4 хв, вимішуємо. Чекаємо, поки всі великі частинки осядуть. Зверху буде пінка, її також можна зібрати ложкою. І смакуємо каву.

Часто в магазинах радять дрібно помелену каву для заварювання в горнятку, це – неправильно. Дрібні частинки при заливанні гарячою водою згорають. Щоб кава не згорала, потрібен грубий помол.

2. Заварювання кави у воронці (пуровер, V60 тощо)

Це пристрій у вигляді конуса чи трапеції, може бути виготовлений з кераміки, скла, пластику, металу. Туди вставляють паперовий фільтр. Фільтр треба змочити гарячою водою. Вилити цю воду. Насипати у фільтр меленої кави. Помол має бути розміру стандартної кухонної солі. Співвідношення кави до води – теж стандартне: 6−7 г на 100 мл води. Заливаємо повільно, тонкою цівкою, розтягуючи процес. Папір фільтрує частинки кави та утримує ефірні олії, що містяться у каві, відтак, це надає напою чистий яскравий смак. Приготування за цим рецептом вдома займає 3−5 хв.

3. Приготування кави в турці (джезві)

Тут є два ключові моменти, які мають значення: якість помолу – він має бути максимально дрібний та однорідний і якість води. Для кави по-турецьки вода має бути найсмачніша, яку ви тільки знайдете. Засипаємо каву в турку (співвідношення таке ж, як і в двох попередніх рецептах). Заливаємо холодною водою, розмішуємо. Додаємо за бажанням цукор, спеції. Це треба зробити спочатку, адже потім, розмішуючи, ви піднімете кавовий осад. Ставимо турку на вогонь, піднімається пінка. Її не треба чіпати чи знімати. На другій-третій хвилині пінка піднімається під край турки. Тоді турку треба зняти з вогню і, почекавши поки пінка осяде, знову поставити на вогонь, або ж одразу перелити в горнятко.

Зі спецій можна додати корицю, кардамон, мускатний горіх, гвоздику, шафран. Все залежить від якості спецій, адже часто у нас продають не мелену корицю, а її дешевий замінник – касію.

4. Кава по-турецьки, заварена на молоці

Повторюємо аналогічний процес, як і з водою (див пункт 3), тільки в турку до кави заливаємо молоко. Я рекомендую, і це дуже смачно, також додавати мед та спеції. Дуже ароматний і м’який напій!

5. Кава по-ірландськи

Хоча у світі проводять чемпіонати з приготування цієї кави, її можна спокійно зробити вдома. Це дуже смачно! Для неї підійде склянка, може бути схожа на бокал для вина – об’ємом від 180 до 250 мл. Спочатку треба заварити чорну каву. Можна це зробити в горнятку і влити в бокал через сито, або за допомогою пуровера. Додаємо цукор, можна з цукрової тростини або ж цукровий сироп. Кавового напою беремо 150 мл, сиропу 20−30 мл (20−25 г цукру).

Оскільки це кава по-ірландськи, додаємо в каву ірландського віскі. Найкраще додати на порцію від 25 до 40 мл. В цьому діапазоні вдається максимально смачно.

Також нам потрібні вершки та шейкер. В шейкер заливаємо вершки (без льоду), збиваємо 5−6 ударами, виливаємо через сито зверху на каву – утворюється тонкий шар. Напій треба пити великими ковтками, без жодних соломинок та не перемішуючи. Це дуже важливо. Адже суть напою в тому, що великим ковтком ми забираємо частину холодних вершків з верхнього шару і запиваємо гарячою кавою, що під вершками. Це дуже приємний баланс, за який і цінують цей напій.

Ірпінь Ирпень кава приготування смачнакава
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
15 переглядів в березні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Відповідне рішення ухвалили вчора, 26 березня на засіданні виконавчого комітету. Як відомо, нещодавно з такою вимогою була зареєстрована петиція, що набрала майже 400 підписів. “Крім того, ми отримали з цього приводу велику кількість усних і письмових звернень мешканців регіону. Йдучи на зустріч водіям, ми не забуваємо про безпеку пішоходів!”, – розповів перший заступник ірпінського міського голови Олександр Маркушин. Зараз розглядають можливість будівницт...
Здоров'я
Визначити візуально, яка вода тече з кранів в Ірпінському регіоні, – неможливо. Це буде необ’єктивно, адже лише завдяки цифрам, можна впевнено стверджувати брудну чи якісну воду ми п’ємо. Ми порівняли якість води в Києві та Ірпені. Були відібрані проби в Києві (Теремки та Лук’янівка) і в Ірпені (вул. Северинівська, 121). Допустимі норми Кольоровість – до 20 рН – від 6,5 до 8,5 Окисність – 5 мгО2/дм3 Аміак – 0,5 мг/дм3 Нітритів – 0,5 мг/дм3 Нітратів – до 5...
Суспільство
Лоукостер WizzAir анонсував новий авіарейс, який з'єднає українську столицю з одним з популярних німецьких туристичних міст. Як повідомляється на офіційному сайті компанії, літаки по маршруту Київ-Лейпциг почнуть літати з 5 червня. Читайте також: Лоукостер Wizz Air запускає нові рейси з Києва За інформацією, рейси будуть виконуватися двічі на тиждень - у понеділок і п'ятницю. Варто відзначити, що вартість перельоту з Києва в Лейпциг на даний момент станови...
Економіка
У Головному управлінні ДФС у Київській області нагадують, що відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 року № 8073-Х, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, - тягне за собою попередження або накладення...
Суспільство
Відкриваючи бізнес в Ірпені, майбутні підприємці, крім економічної вигоди, виявляється мають враховувати ще й настрої та думки так званих громадських активістів. А всі місцеві політики мають стороною обходити кафе та ресторани, бо їх одразу ж звинуватять ті самі "активісти" у рейдерстві.  Саме така картина вимальовується, якщо почитати ірпінські пабліки у Фейсбук. Виявляється, ірпінський депутат Максим Плешко став щасливим власником відомого в Ірпені кафе...
Суспільство
23 березня в Ірпінь завітали "Вар`яти шоу", на чолі з Сергієм Притулою, який і зняв те саме відео про драбину.  Відео миттєво розлетілося по всьому ірпінському сегменту соцмереж. Редакція "04597" вирішила взяти коментар з приводу цієї ситуації у начальника відділу культури Ірпеня - Євгенії Антонюк. Що ж сталося у ситуації з Сергієм Притулою? "Двері, якими він піднімався до гримерок колись були запасним виходом зі сцени. Однак через аварійний стан східців  ...
Освіта
Вже відсьогодні, 25 березня, у їдальнях Ірпінських шкіл починає діяти нове весняне меню. Про це повідомляє Комунальне виробниче підприємство громадського харчування м. Ірпінь на своїй сторінці у Фейсбук. Меню було складено на основі побажань батьків. Є меню  за 30 та 25 гривень, а також за 20 грн для групи продовженого дня. За 30 грн школярам пропонють такі страви у меню. За 25 грн школярі зможуть пообідати такими стравами. Вартість обіду для групи продовж...
Економіка
Порядок застосування праці неповнолітніх  визначається законодавством України про працю, зокрема статтями 187-200 Кодексу законів про працю України. Згідно з вимогами Кодексу законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток та інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України. Працевлаштування неповнолітніх відпов...
АНОНС
Бригада швидкого реагування Національної гвардії України запрошує мешканців міста Ірпінь до спільного відзначення 5-ї річниці від дня створення Національної гвардії України. У понеділок, 25 березня Бригада швидкого реагування НГУ влаштує виставку військової техніки, яка відбудеться під стінами Ірпінської міської ради за адресою: вулиця Т. Шевченка, 2-а. Захід буде приурочено до 5 річниці від дня створення Національної гвардії України. Відвідувачі та їх діт...