Як у Європі. Україна змінює правила маркування продуктів

Маркетологи стверджують, що майже кожен другий, купуючи товар, передусім звертає увагу на етикетку. Для багатьох визначальним фактором у виборі продукту є його склад. Втім, в Україні ця інформація не завжди повна, а іноді – не відповідає дійсності.

Змінити це може новий закон про етикетки харчових продуктів. 

Безм’ясна ковбаса і безмолочна сметана

Результати лабораторних аналізів свідчать, що останніми роками в Україні побільшало підробленої продукції. За словами експертів, залежно від сфери ринку кількість фальсифікату сягає від 30 до 70%. Часто виробники не відображають всі компоненти в описі продуктів або ж приписують те, чого немає.

Найчастіше, кажуть фахівці, підробляють молочні продукти, ковбасні вироби та бакалійні товари. Так, результати споживчої експертизи, проведеної у березні цього року, показали, що з 12 українських торгових марок селянського сиру – лише 3 відповідали нормам. Решта – містили рослинні жири, і їхня фактична жирність була меншою. Водночас аналіз деяких марок сметани взагалі не виявив молока. Схожа ситуація і з м’ясними та рибними виробами: туди додають дешевші аналоги, барвники та підсилювачі смаку, наголошують експерти.

«Є підозри того, що під виглядом масла продається молоковмісна продукція, тобто спред, – і це вже є порушенням маркування, адже ти повинен так і писати – «спред», а не вводити в оману споживача. Так само, як і на ковбасних виробах: якщо там написано, що «м'ясо», значить воно повинно там бути. Зловживання з маркуванням є, це не означає що продукція небезпечна, але споживач має право на усвідомлений вибір, і, дивлячись на ціну, чітко розуміти, що він купує», – прокоментував ситуацію голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Стратегія на захист

У 2017 році уряд прийняв «Концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року», яка вже показала перші результати. У рамках цієї концепції були розроблені зміни до законодавства, відповідно до європейських стандартів. Зокрема, це закони «Про державний контроль в сфері обігу харчових продуктів» та «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Перший – був ухвалений та набув чинності ще 4 квітня. Він дозволив проводити позапланові перевірки якості продуктів і тимчасово призупиняти виробництво чи обіг харчових продуктів, якщо існують ризики для здоров’я людини.

Другий – наразі пройшов перше читання. Він зобов’язує виробників харчових продуктів надавати в етикетках повну інформацію про товар і запроваджує відповідальність за введення споживача в оману.

«Оператори ринку матимуть уніфіковані правила щодо надання споживачам інформації, що дозволить забезпечити правову визначеність і зменшити адмінтиск на операторів ринку. Споживачі зможуть робити свідомий вибір, особливо з міркувань охорони здоров’я, економічних, екологічних, соціальних і етичних міркувань. Вони матимуть захист від шахрайських і оманливих практик», – пояснив один із ініціаторів законопроекту, заступник голови парламентського комітету з аграрних питань Олександр Бакуменко.

Серед важливих новацій законопроекту – заборона надавати інформацію, що неправдиво характеризує продукт, приписує йому лікувальні властивості тощо. Також виробники харчової продукції будуть зобов’язані вказувати всі інгредієнти, які можуть спричинити алергічні реакції чи непереносимість у споживачів, а також інформувати, чи був продукт заморожений/розморожений і коли. Крім того, закон вимагає чітко зазначати на упаковці терміни придатності. Усе це, на думку фахівців, має допомогти українцям робити усвідомлений вибір під час купівлі продуктів, адекватно зважуючи ціну та якість товару.

Нові етикетки – нові можливості

Ухвалення закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» дозволить українським виробникам збільшити свою присутність на ринках ЄС, вважають експерти. Адже це – частина імплементації санітарних і фітосанітарних норм, прописаних в Угоді про Асоціацію з ЄС, що її Президент Петро Порошенко підписав минулого року.

«Нам ще потрібно навчитися потрапляти на європейські ринки з українською продукцією аграрного сектору з доданою вартістю, продукцією переробної промисловості», – зазначив глава держави через 7 місяців дії Угоди.

Досі у ЄС нарікали, що українські продукти мають неповний опис товару на етикетці. Тепер ця перешкода буде подолана. Аналітики ринку прогнозують, що наступного року Україна зможе збільшити експорт харчової продукції до ЄС у кілька разів. Наразі наша держава є третьою за експортом курятини до ЄС, а за останні півроку значно наростила експорт соків, кондитерських виробів, шоколаду та яєць.

Українським споживачам новий закон про етикетки надасть можливість позиватися до виробників у разі невідповідності складу та опису, як це прийнято у Європі. Також покупці зможуть ініціювати перевірку товару та продавця Держпродспоживслужбою. Для цього потрібно написати письмову скаргу до Держпродспоживслужби із зазначенням назви магазину та додати чек.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що цього року депутати та уряд, нарешті, завершать процес реформування системи захисту прав споживачів, згідно з вимогами ЄС. Адже забезпечення прав споживачів – це пріоритет країн із розвиненою економікою.

Читайте також: Що там з набережною: фото, відео.

Центр громадського моніторингу та контролю
маркування продукти правила.Європа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
47 переглядів в грудні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Аналітика
До Нового року залишилося зовсім мало часу і вже варто подумати де святкуватимете корпоратив. Для тих, хто ще не визначився з вибором ресторану в Ірпені, ми підготували огляд цін та пропозицій від 10 відомих закладів у місті. Тож сподіваємося наша інформація допоможе зробити найвдаліший вибір ресторану в Ірпені для святкування новорічного корпоративу.  HANAMI Ресторан мультинаціональної кухні Hanami в Ірпені відкрився в кінці літа цього року. Розташований...
Електронні петиції
На сайті Єдиної системи місцевих петицій збирають підписи задля ретельного оновлення Ірпінського маршрутного автопарку. Петиція запропонована Навроцькою Катериною, була опублікована 7 грудня, і на даний момент зібрала 32 підписи із 300 потрібних. Автор пропонує запустити на маршрути нові продумані та зручні автобуси, щоб їхня пасажиромісткість дозволяла за інтервалами часу не добирати пасажирів стоячи, а в разі  разі незгоди вже чинного перевізника - оголо...
Політика
Після внесення змін до проекту Генплану Ірпеня весь приватний сектор залишився без права на багатоквартирну житлову забудову. Про це повідомив голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.  Читайте також: В Ірпені 25 гектарів повертають в лісову зону “Врахувавши зауваження громадян, громадських організацій, депутатського корпусу та Інвестиційної ради міста, що надійшли під час обговорень оновленого Генерального плану Ірпеня, відділ архітектури Ірпінс...
Суспільство
З 9 грудня приміські поїзди на маршруті Ірпінь - Святошин курсуватимуть за новим розкладом. Розраховуйте тривалість поїздок з урахуванням змін у розкладі приміських поїздів. З детальним розкладом руху електричок по маршруту Коростень - Київ можна ознайомитись на офіційному сайті Укрзалізниці. Читайте також: Зареєстрована петиція щодо збільшення кількості електричок
Фотофакт
10 грудня о 00:30 на проїзній частині дороги по вул. Університетській загорівся автомобіль. Причина пожежі – встановлюється. Читайте також: Розумне місто: що будуть модернізувати в Ірпені Як повідомляє ГУ ДСНС України в Київській області, на місце пожежі терміново було направлено черговий караул 36-ДПРЧ м. Ірпінь у складі двох відділень. По прибуттю було встановлено, що загорання відбулося на проїзній частині дороги, вогнем охоплено салон автомобіля та йог...
Суспільство
11 грудня 2018 року в Бучі відбудеться «День донора» за адресою: м. Буча, вул. Польова, 21/10 в приміщенні КНП «Бучанський консультативно-діагностичний центр» БМР.  Читайте також: В Ірпені 25 гектарів повертають в лісову зону За повну фізіологічну норму крові (450мл.) сплачується 141 грн. Надається довідка про звільнення від навчання та роботи на два календарні дні. Перед здачею крові сніданок (чай з печивом). Запрошуються всі бажаючі віком від 18 до 60 ро...
Суспільство
Наступного тижня синоптики обіцяють дощові дні. Так, за даними Гідрометцентру, також часом очікується сніг. У понеділок, 10 грудня, в Ірпені буде сухо. Температура повітря вночі - до -2 градусів, а вдень - 0 градусів. У вівторок, 11 грудня, також без опадів. Температура повітря вдень і вночі буде однаковою - від -1 до +1. У середу, 12 грудня, синоптики обіцяють дощ з мокрим снігом, який буде йти майже весь день. Температура вдень і вночі залишиться на коли...
Новини компаній
Вибрати подарунок дитині - непросте завдання. Але ми вирішили вам допомогти і зробили вибірку найпопулярніших і крутих дитячих подарунків. 1. Дитячі GPS годинник Кinderwatch Батькам, які люблять йти в ногу з часом, до душі дитячі розумні годинник. Адже батьки, які вже купили розумні годинник, відзначають такі їхні переваги, порівняно зі звичайним смартфоном: на відміну від телефону, який може «загубитись» в надрах рюкзака, вони знаходяться на руці - діти н...
InstaTop
Редакція "04597" вже традиційно в кінці тижня  продовжує обирати 10 найкращих, на нашу думку, фото зроблених ірпінськими користувачами в Інстаграм. Ми не робимо конкурс на найкраще фото, не треба шукати логіку у виборі світлин, наша думка абсолютно суб'єктивна, але на неї можна вплинути. Якщо Ви бажаєте щоб саме ваше фото було опубліковане на нашому сайті, відмічайте пост тегом #04597comua / #СайтІрпеня та ставайте частиною найбільшої онлайн-платформи Приі...