Як у Європі. Україна змінює правила маркування продуктів

Маркетологи стверджують, що майже кожен другий, купуючи товар, передусім звертає увагу на етикетку. Для багатьох визначальним фактором у виборі продукту є його склад. Втім, в Україні ця інформація не завжди повна, а іноді – не відповідає дійсності.

Змінити це може новий закон про етикетки харчових продуктів. 

Безм’ясна ковбаса і безмолочна сметана

Результати лабораторних аналізів свідчать, що останніми роками в Україні побільшало підробленої продукції. За словами експертів, залежно від сфери ринку кількість фальсифікату сягає від 30 до 70%. Часто виробники не відображають всі компоненти в описі продуктів або ж приписують те, чого немає.

Найчастіше, кажуть фахівці, підробляють молочні продукти, ковбасні вироби та бакалійні товари. Так, результати споживчої експертизи, проведеної у березні цього року, показали, що з 12 українських торгових марок селянського сиру – лише 3 відповідали нормам. Решта – містили рослинні жири, і їхня фактична жирність була меншою. Водночас аналіз деяких марок сметани взагалі не виявив молока. Схожа ситуація і з м’ясними та рибними виробами: туди додають дешевші аналоги, барвники та підсилювачі смаку, наголошують експерти.

«Є підозри того, що під виглядом масла продається молоковмісна продукція, тобто спред, – і це вже є порушенням маркування, адже ти повинен так і писати – «спред», а не вводити в оману споживача. Так само, як і на ковбасних виробах: якщо там написано, що «м'ясо», значить воно повинно там бути. Зловживання з маркуванням є, це не означає що продукція небезпечна, але споживач має право на усвідомлений вибір, і, дивлячись на ціну, чітко розуміти, що він купує», – прокоментував ситуацію голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Стратегія на захист

У 2017 році уряд прийняв «Концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року», яка вже показала перші результати. У рамках цієї концепції були розроблені зміни до законодавства, відповідно до європейських стандартів. Зокрема, це закони «Про державний контроль в сфері обігу харчових продуктів» та «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Перший – був ухвалений та набув чинності ще 4 квітня. Він дозволив проводити позапланові перевірки якості продуктів і тимчасово призупиняти виробництво чи обіг харчових продуктів, якщо існують ризики для здоров’я людини.

Другий – наразі пройшов перше читання. Він зобов’язує виробників харчових продуктів надавати в етикетках повну інформацію про товар і запроваджує відповідальність за введення споживача в оману.

«Оператори ринку матимуть уніфіковані правила щодо надання споживачам інформації, що дозволить забезпечити правову визначеність і зменшити адмінтиск на операторів ринку. Споживачі зможуть робити свідомий вибір, особливо з міркувань охорони здоров’я, економічних, екологічних, соціальних і етичних міркувань. Вони матимуть захист від шахрайських і оманливих практик», – пояснив один із ініціаторів законопроекту, заступник голови парламентського комітету з аграрних питань Олександр Бакуменко.

Серед важливих новацій законопроекту – заборона надавати інформацію, що неправдиво характеризує продукт, приписує йому лікувальні властивості тощо. Також виробники харчової продукції будуть зобов’язані вказувати всі інгредієнти, які можуть спричинити алергічні реакції чи непереносимість у споживачів, а також інформувати, чи був продукт заморожений/розморожений і коли. Крім того, закон вимагає чітко зазначати на упаковці терміни придатності. Усе це, на думку фахівців, має допомогти українцям робити усвідомлений вибір під час купівлі продуктів, адекватно зважуючи ціну та якість товару.

Нові етикетки – нові можливості

Ухвалення закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» дозволить українським виробникам збільшити свою присутність на ринках ЄС, вважають експерти. Адже це – частина імплементації санітарних і фітосанітарних норм, прописаних в Угоді про Асоціацію з ЄС, що її Президент Петро Порошенко підписав минулого року.

«Нам ще потрібно навчитися потрапляти на європейські ринки з українською продукцією аграрного сектору з доданою вартістю, продукцією переробної промисловості», – зазначив глава держави через 7 місяців дії Угоди.

Досі у ЄС нарікали, що українські продукти мають неповний опис товару на етикетці. Тепер ця перешкода буде подолана. Аналітики ринку прогнозують, що наступного року Україна зможе збільшити експорт харчової продукції до ЄС у кілька разів. Наразі наша держава є третьою за експортом курятини до ЄС, а за останні півроку значно наростила експорт соків, кондитерських виробів, шоколаду та яєць.

Українським споживачам новий закон про етикетки надасть можливість позиватися до виробників у разі невідповідності складу та опису, як це прийнято у Європі. Також покупці зможуть ініціювати перевірку товару та продавця Держпродспоживслужбою. Для цього потрібно написати письмову скаргу до Держпродспоживслужби із зазначенням назви магазину та додати чек.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що цього року депутати та уряд, нарешті, завершать процес реформування системи захисту прав споживачів, згідно з вимогами ЄС. Адже забезпечення прав споживачів – це пріоритет країн із розвиненою економікою.

Читайте також: Що там з набережною: фото, відео.

Центр громадського моніторингу та контролю
маркування продукти правила.Європа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
47 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Ірпінська поліція періодично залучає кінологів для виконання пошукових завдань. Поява хвостатого поліцмена на вулицях міста у понеділок викликала неабиякий інтерес перехожих і особливо дітей. Більшість були приємно здивовані і хотіли зробити фото на згадку.
Суспільство
У суботу в горах в Карпатах заблукали двоє туристів з Ірпеня. Про це повідомляє Управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА. У суботу, 20 жовтня, 21.13 год  надійшло повідомлення про те, що в районі гори Вухатий Камінь, поблизу с. Дземброня Верховинського району, заблукали два туриста з м. Ірпінь Київської області. Для проведення пошуково-рятувальних робіт о 21.50 год. залучено рятувальників Явірницького ПРВ СПРЧ АРЗ СП У ДСНС в області....
Влада
До осені наступного року підземний перехід через залізницю в Ірпені буде капітально відремонтований. Про це повідомила в.о. міського голови Ірпеня Анастасія Попсуй на своїй сторінці у Фейсбук. Наразі проект капітального ремонту вже готовий. Його виготовлення та експертиза профінансовані з міського бюджету. Проект передбачає водовідведення, антивандальне освітлення, оздоблення стін, стелі та підлоги, а також можливість комфортного пересування людей із обмеж...
Різне
Медична реформа в Ірпені, ціна газу, розширення вул. Університетської та інші цікаві події минулого тижня (15-21 жовтня) - у короткому дайджесті "04597". В Ірпені створили Управління охорони здоров'я 18 жовтня, у приміщенні Ірпінської міської поліклініки відбулася офіційна презентація новоствореного Управління охорони здоров'я Ірпінського регіону та представлення радника міського голови з питань охорони здоров'я і заступника мера з гуманітарних питань.  Уп...
Екологія
Погода в Ірпені цього тижня була настільки ясна та тепла, що навіть встановила два температурні рекорди.  Читайте також: Українська комедія б'є рекорди кінопрокату Перший рекорд зафіксовано 16 жовтня - стовпчик термометра піднявся до +23 градусів. Таким чином був побитий історичний рекорд 1916 року. В середу, 17 жовтня, після полудня стовпчик термометра піднявся до + 24 ° С. Останній такий рекорд зафіксували в 1885 і 1990 роках.
Здоров`я
Холодно на вулиці і вдома, дні стають коротшими, сонце з’являється все рідше… У таких умовах величезна кількість людей стають жертвами осінньої депресії. Редакція "04597" з посиланням на 24 канал розповість нашим читачам як боротися з осінньою депресією. Що їсти? Не впасти в депресію допоможе звичайне здорове харчування. Умовно: вуглеводи і фрукти в першій половині дня, білки і овочі – в другій. Овочі і фрукти мають займати більшу частину харчової тарілки....
Зверніть увагу
З Ірпеня на Рубежівку від перехрестя на Ворзель проводиться капітальний ремонт дороги із заміною асфальту. На ділянці ремонтних робіт встановлені світлофори, рух транспорту відбувається за реверсним принципом - відкрита лише одна смуга. Працює важка дорожна техніка - катки та асфальтоукладчики. Старе дорожнє полотно знято. Асфальт укладається товстим шаром близько 20 см. Дорога, яка ремонтується, має важливе обласне і державне значення, оскільки це частина...
Результати експерименту
Майже 40 % машин, які проїжджають кільце в Ірпені і прямують на Київ по новій трасі, їдуть із Бучі. Про це свідчать дані статистичного експерименту проведеного мерією Ірпеня. Зокрема, у будній день вранці порахували скільки виїхало машин з Ірпеня на Київ і заїхало з Бучі біля ТРЦ "Жираф". З 6-ї до 10-ї години ранку у будній день через кільцеву розв'язку з Ірпеня на Київ проїхало 4200 машин, серед них 1600 машин, які заїхали з Бучі повз "Жираф" по вул. Собо...
Відео дня
Український співак Сергій Бабкін випустив музичне відео на пісню "11 дітей з Моршина". Ця композиція стала саундтреком до однойменної комедії Аркадія Непиталюк. Ролик з'явився на youtube-каналі артиста. Кліп створювався на знімальному майданчику фільму "11 дітей з Моршина". А зйомки проходили влітку в Ірпені у Будинку культури на БКЗ. У ролику видно, як проходила робота над постановкою трюків в картині і як актори готувалися до входу в кадр. Ролі в картині...