• Головна
  • Топ-10 фактів про кавун: як обрати смачний
Ірпінчанам на замітку
15:55, 3 серпня

Топ-10 фактів про кавун: як обрати смачний

Ірпінчанам на замітку
Топ-10 фактів про кавун: як обрати смачний

Сьогодні, 3 серпня, відзначається Всесвітній День кавуна, який започаткували американці. У США цей солодкий і смачний фрукт (а вірніше – ягода) є настільки ж необхідним атрибутом літніх пікніків, як і знаменитий хот-дог. Відмінно тамуючи спрагу і будучи зовсім не калорійним, кавун, звичайно ж, заслужив своє власне свято. Хоча і не відомо, хто і коли його встановив, але від цього воно не втрачає своєї популярності, набуваючи все більше прихильників щороку.

Сезон кавунів якраз тільки стартує, тому редакція "04597" зібрала 10 фактів як обрати смачний та стиглий кавун.

Коли можна купувати кавун?

Найкращий час для купівлі кавунів — кінець літа і осінь. В Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай, з’являються тільки в другій половині серпня і далі. Те, що продають у першій половині липня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками.

Якого розміру має бути кавун?

Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.

Якого кольору має бути кавун?

Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.

Яким має бути хвостик?

Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі». Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун. Хвостик проростає з так званого «ґудзика». Краї цього ґудзика мають бути сухими. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плода.

Якою має бути шкірка кавуна?

Шкірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, шкірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж шкірка коричнева і волога — кавун переріс.

Який звук має бути від кавуна?

Стиглий кавун має резонувати. Адже м’якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. По кавуну треба “шльопнути”: його треба покласти на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.

«Хлопчик» чи «дівчинка»?

Кавунів ділять на «хлопчиків» і «дівчаток». «Дівчаток» вважають смачнішими — вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий.

Якого кольору має бути пляма на кавуні?

На місці контакту кавуна з землею (утворюється, якщо кавун встиг дозріти на грядці) має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.

Чи тоне кавун?

Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе — плід стиглий.

Чи мають бути жилки в м’якоті?

М’якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

Ну що ж, бажаємо вам насолодитися кавунами за сезон і щоб обов'язково з користю для здоров'я.

Підписуйтесь на нас у ФейсбукІнстаграм та Телеграм, щоб не пропустити цікавих та актуальних новин Ірпеня та регіону!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Ірпінь #Ирпень #новини #кавун #як обрати
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...