Топ-7 рецептів куті на Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.

Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни:

  • 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя);
  • 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя);
  • 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя).

Кутя «Українська»

Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені.

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Читайте також: 12 страв на Різдво: що готують на Святвечір 

ogo.ua
Ірпінь святвечір кутя рецепти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Гостра тема
Мешканці Мостища борються із незаконним будівництвом поряд зі своїми приватними садибами. Починаючи з осені минулого року, мешканці приватного сектору в Мостищах спільно з депутатами Гостомельської селищної ради намагаються зупинити незаконне будівництво по вул. Садова, 2, внаслідок якого виникла загроза руйнування їх будинків. Унаслідок розпочатих будівельних робіт у приватних садибах вже похилилися паркани, з'являються тріщини у приватних будинках, а те...
Суспільство
Мешканці Ірпеня активно протестують проти екологічно шкідливого виробництва, а саме підприємства з утилізації (спалювання) автомобільних шин на Машторфі. Це підприємство орендує приміщення на території заводу "Ірпіньмаш". На завтра навіть анонсують мітинг перед мерією. Але щойно на своїй сторінці у Фейсбук Антон Головенко повідомив, що директор заводу "Ірпіньмаш", де розташувалося шкідливе виробництво, має намір розірвати договір оренди у разі недотримання...
Культура
Вчора, 20 серпня, в Ірпені презентували черговий проект реконструкції міського будинку культури, що на вулиці 74-ї Стрілецької дивізії. Ідея створити на його базі мистецький центр визріває давно. Проект реконструкції презентувала фірма “Вікстар”, фахівці якої пропонують зробити будинок культури удвічі більшим. Презентований проект передбачає збереження, як основи, будівлі теперішнього будинку культури із надбудовою додаткового багаторівневого простору. У б...
Суспільство
Впродовж останнього тижня в Ірпені розгортається скандал навколо виробництва з утилізації шин на території заводу "Маштор". Ірпінчани активно протестують проти утилізації автомобільних шин біля житлових будинків, оскільки така діяльність шкодить екологічній ситуації в регіоні.  Як вдалося з'ясувати редакції "04597", власник шкідливого виробництва має договір оренди ділянки на території заводу "Машторф". Оскільки територія заводу приватна, Ірпінська міська...
Пригоди
За сім місяців цього року на  Київщині було зафіксовано 1697 ДТП. Про це повідомляє пресслужба Патрульної поліції Київщини. Статистика говорить, що з 1697 ДТП – 230 з потерпілими. Найчастіше ДТП стаються по п'ятницях, в період з 12-ї до 13-ї години. "Саме у цей час спостерігається збільшений автомобільний потік у напрямку виїзду та в’їзду у міста", - зазначають патрульні. Нагадаємо, 18 серпня на Варшавці сталося ДТП За учасю таксі Uklon. Один пасажир загин...
Фото
Володимир Карплюк має намір притягнути до суду Генерального прокурора України Юрія Луценка у зв'язку з оприлюдненням Генеральним прокурором завідома неправдивої інформації щодо нього та ненадання відповіді на адвокатський запит. Про це повідомляє екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк на своїй сторінці у Facebook. Нагадаємо, що перед парламентськими виборами проти Карплюка використовувалися різні брудні технології. Точкою кипіння стало “прокурорське мочилово”. 1...
Відео
В Ірпені проводять перевірку котелень до опалювального сезону. Особливу увагу приділяють готовності до запуску нових котлів. А тому, в першу чергу. Перевіряють котельні з новим обладнанням. Одна з таких – на вулиці Тургенєвський. Всього за три місяці вона була переоснащена повністю, до останнього гвинтика. Ця котельна обігріває школу №2 і одну житлову багатоповерхівку. Тут встановили два надсучасних котли замість п’яти старих, адже старе обладнання витрача...
Відео дня
24 серпня непереможний ірпінчанин Ярослав Амосов проведе свій третій бій в Bellator 225. Опонентом українця стане найдосвідченіший боєць промоушену Девід Рікелс.  Редакція "04597" вирішила ближче познайомитися з Девідом, та проаналізувати шанси обох бійців на перемогу. Біографію бійця, звичайно ж, переказувати не будемо, її можна прочитати у Вікіпедії. Почнемо з цифр, статистика у Девіда доволі непогана: За свою кар'єру в Bellator, а це 8 років, Рікелс лиш...
Економіка
З 5 серпня 2019 року банки будуть відкривати нові рахунки за міжнародним стандартом IBAN та змінювати діючі номери рахунків відповідно до нового стандарту. Це регламентовано постановою Правління НБУ «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» від 28.12.2018 року №162. НБУ встановлено перехідний період для впровадження IBAN в Україні з 05.08.2019 р. до 31.10.2019 р. включно. Рахунки складатимуться з 29-ти літерно-цифрових с...