Топ-7 рецептів куті на Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.

Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни:

  • 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя);
  • 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя);
  • 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя).

Кутя «Українська»

Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені.

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Читайте також: 12 страв на Різдво: що готують на Святвечір 

ogo.ua
Ірпінь святвечір кутя рецепти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Різне
Ось і підходить до кінця найлютіший місяць найтеплішої зими за останні кілька десятків років. Крайній тиждень помало, але впевненно приведе за собою весну. Перший день тижня буде хмарним і дощовим, а далі цей челендж підхоплять наступні дні. Майже ввесь тиждень вночі буде плюсова температура повітря. Середина дня хоч і буде не дуже сонячною, але більш-менш теплою. У п'ятницю вранці прогнозують сніг, який швидко розтане через плюсову температуру. А день, як...
Різне
Щодня редакція "04597" розказує про всі найважливіші події в Ірпені та регіоні. Але якщо ви не маєте можливості кожного дня слідкувати за подіями в Ірпені, ми підготували для вас добірку п'яти найважливіших новин за тиждень, що минає, - з 17 по 23 лютого. Під Ірпінською мерією мітингували студенти фіскального 19 лютого під Ірпінською мерією студенти фіскального університету разом з ректором мітингували проти передачі ділянки на вулиці Університетській (нав...
Фото
Ірпінчани знову перші! Днями завершився  відкритий Всеукраїнський турнір з вільної боротьби пам’яті майстра спорту Ованеса Саакяна.  У вазі до 97 кг тріумфував випускник Фіскального університету та срібний медаліст ігор в Лондоні Валерій Андрійцев. Підписуйтесь на нас у Фейсбук, Інстаграм та Телеграм, щоб не пропустити цікавих та актуальних новин Ірпеня та регіону!
Суспільство
На перехресті вулиць Садова та Університетська біля Університету ДФС України один із світлофорів для пішоходів довгий час не працював. Це створювало небезпечну ситуацію на дорозі як для пішоходів, так і для автомобілістів. Причина - погоріли деякі деталі, але ЖЕК замовив і провів заміну. Тепер світлофор працює і під пильним наглядом ЖЕКа. Підписуйтесь на нас у Фейсбук, Інстаграм та Телеграм, щоб не пропустити цікавих та актуальних новин Ірпеня та регіону!...
Суспільство
По вулиці Українській та Виговського капітальний ремонт доріг. Наразі тривають облаштувальні роботи для створення тротуара по вул. Українській, завершити які планують через 3 тижні. Реконструкцію придумали так, що тротуар не заважатиме прокладанню інженерним мереж. Згодом буде ставитися дорога. На Виговського також активно ставлять тротуар та планують найближчим часом прокласти новий асфальт для доріг та замінити старе освітлення на LED-ліхтарі. Завершити...
Відео
Ірпінчанин вчергове переміг американця! В ніч з 21 на 22 лютого на арені WinStar World Casino and Resort в американському Такервілле пройшов турнір Bellator 239. Головною подією вечора став бій непереможеного  ірпінчанина Ярослава Амосова (23: 0) проти американця Еда Рута (8-2). У поєдинку Ярослав не очікував, що суперник полізе c ним боротися.   Також ірпінчанин нічого не дав зробити супернику в партері і навіть сам кілька разів перекладав суперника на на...
Суспільство
Медсестра з Бучі Ірина Сірченко - одна з тих медиків, яка попри шум довкола короновірусу довела світу, що давала клятву Гіпократу не для галочки. Вона була у команді медичних працівників, які брали участь в евакуації українців та іноземців з Уханю, та перебуває з ними у Нових Санжарах.  Фото з соцмережі Фейсбук Нагадаємо, що 19 лютого 2020 року через спалах смертельного вірусу з Китаю українським урядом було організовано літак, який евакуював українців та...
Кримінал
Сьогодні ввечері патрульні поліції при несенні служби в Ірпені отримавли виклик, що молодий чоловік погрожує продавцю квітів. Прибувши на місце події, було затримано молодого чоловіка, у якого було виявлено газовий балончик, пістолет, ніж, кулі. Порушника затримали, на місці події працює слідчо-оперативна група. Підписуйтесь на нас у Фейсбук, Інстаграм, Телеграм та YouTube, щоб не пропустити цікавих та актуальних новин Ірпеня та регіону! Читайте також: Мун...
Суспільство
Пресслужба НАК "Нафтогаз України" оприлюднила списки по заборгованості 52 теплопостачальників у 14 областях України. Ризик заборгованості - не отримати газ для опалення домівок з початку березня. ПраТ "Меліоратор"(Буча), ТД ТОВ Прогрес (Ірпінь) і КПП ІМР Теплоенергопостач також потрапили до цього списку. Редакція "04597" розпитала у директора КПП ІМР "Теплоенергопостач" Олександра Костюка про заборгованість.  "29 мільйонів гривень боргу, які світяться на Т...