Топ-7 рецептів куті на Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.

Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни:

  • 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя);
  • 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя);
  • 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя).

Кутя «Українська»

Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені.

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Читайте також: 12 страв на Різдво: що готують на Святвечір 

ogo.ua
Ірпінь святвечір кутя рецепти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
Cтуденти, які проживають в гуртожитку і прописані в ньому, мають право на отримання субсидії – адресної безготівкової допомоги з оплати житлово-комунальних послуг. Право на оформлення субсидії мають особи, яким виповнилось 18 років. Житлова субсидія призначається на 12 місяців. Для оформлення субсидії потрібно: бути зареєстрованим у гуртожитку; отримати довідку про склад зареєстрованих (проживаючих); заповнити «Заяву про призначення житлової субсидії» та «...
Фото
Вчора, 17 вересня, близько 10-ї години біля озера в районі «Академмістечка» знайшли труп чоловіка.   Тіло чоловіка було понівечене ножем. Ніяких документів поруч з тілом не було, але поліцейські менш ніж за годину встановити особу загиблого і вийщли на слід можливих вбивць. «У ході проведення оперативно-розшукових заходів працівники кримінальної поліції протягом трьох годин встановили осіб, які можуть бути причетні до скоєння цього злочину. Їх затримали в...
Фото
На жаль, анонсовані попередньо заходи до святкування Дня міста Буча 19-20 вересня скасовані. Про це повідомив мер Бучі Анатолій Федорук. Скасування святкових заходів до Дня міста - це вимушений крок до недопущення поширення на коронавірусу COVID-19. «Ми планували наприкінці вересня  відсвяткувати День народження Бучі. У зв’язку з ризиками щодо зростання захворюваності, після обговорення ситуації з членами виконкому, керівниками громадських організацій, чле...
Фото
В Ірпені збираються капітально реконструювати дитячий садочок по вулиці Київській. Там планкють збудувтаи нове приміщення та облагородити прилеглу територію. Проєкт рекнострукції оприлюднив на своїй сторінці перший заступник міського голови  Олександр Маркушин. За його словами, попередній проєкт нового дитсадку  “Віночок” передбачає нове та сучасне приміщення. Крім того, на території садочку впорядкують і територію – встановлять сучасні спортивні та ігрові...
Фото
Потужна злива пронеслась вчора, 17 вересня, Ірпенем. Через непогоду в місті повалило дерева та позривало електричні дроти. На щастя, перехожі не постраждали. Фото з мережі фейсбук Крім того, затоплені були декілька вулиць і підземний перехід біля вокзалу. Рух містом був дещо ускладненим. Станом на ранок 18 вересня наслідки непогоди в місті ліквідовані.  Підписуйтесь на нас у Фейсбук, Інстаграм, Телеграм та YouTube, щоб не пропустити цікавих та актуальних н...
Фото
Ввечері 16 вересня Бучі викрали чоловіка, коли той знімав готівку в банкоматі. Його скрутили насильно вивезли в ліс в автомобілі Mercedes.  Про це повідомили в Ірпінському відділі поліції. В області ввели план перехоплення і зловмисників затримали в Ірпені. Як виявилось, вони там і проживають. В автівці були водій та пасажир. Один з них уродженець Сумщини, інший - громадянин Грузії. Саме вони виявилися викрадачами. Чоловіки викрали 21-річного потерпілого...
Новини компаній
Головний тренд осені 2020 року - електросамокат KUGOO M2 PRO! Kugoo M2 Pro Jilong - це нова поліпшена модель електросамоката від компанії Jilong в 2020 році. Самокат Kugoo M2 Pro Jilong відрізняється від своїх попередників вдосконаленим дизайном, надійністю конструкції, компактністю і функціональністю. З таким самокатом ви будете почувати себе впевнено як у місті так і на бездоріжжі. Швидкість, вага і максимальний пробіг самоката дозволяють здійснювати щод...
Новини компаній
Відтепер за будівництвом нової об’їзної дороги до Трускавця можна спостерігати в онлайн-режимі. Завдяки новій камері відеоспостереження, яку компанія Qtek встановила у Модричах. 26 серпня стартувало масштабне будівництво нової дороги до Трускавця, яка з’єднуватиме місто-курорт із Дрогобичем та Львовом та замінить існуючу сьогодні, але офіційно перекриту ділянку дороги. На сьогоднішній день завершуються земляні та підготовчі роботи, на об’єкті щоденно працю...
Фото
15-річний коцюбинчанин Роман потребує допомоги. Хлопця вдарило струмом і у нього 70% опіків тіла. Зараз хлопець знаходиться у реанімації. Стан його тяжкий. Лікування дуже коштовне і тривале. На жаль, коштів на лікування, надовго не вистачить, а операцій ще буде багато. Родичі та друзі намагаються зібрати кошти на лікування та порятунок Романа. За словами односельчан, родина поорядна. Мати Олена, не може й досі прийти до тями від шоку.  Гроші для допомоги м...