Топ-7 рецептів куті на Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.

Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни:

  • 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя);
  • 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя);
  • 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя).

Кутя «Українська»

Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом

Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені.

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки родзинок, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промиті родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Читайте також: 12 страв на Різдво: що готують на Святвечір 

ogo.ua
Ірпінь святвечір кутя рецепти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
100 переглядів в січні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Кримінал
У среду, 23 січня, на Варшавській трасі трапилося ДТП. Про це повідомляє dtp.kiev.ua. Причинами аварії вважають погіршення погодних умов. "Серьезне ДТП на Гостомельській трасі смерті. Попередньо, через погодні умови кілька автомобілів. Машини отримали значні механічні пошкодження", - йдеться у повідомленні dtp.kiev.ua. Читайте також: На дорогах Київщини обмежили рух транспорту через снігопад
Суспільство
Служба автомобільних доріг Київщини попереджає про обмеження руху транспорту на дорогах області. Про це повідомляється у Фейсбук. Служба автомобільних доріг у Київській області повідомляє, у зв’язку з погіршенням погодних умов 23 січня та введенням обмеження з 17:00 до 21:00 для в’їзду до м. Києва великовантажного та великогабаритного транспорту з 14:00 до окремого розпорядження можливе обмеження руху для вантажних, великогабаритних та великовагових трансп...
Відео
В Ірпені розшукують руду Стіму, яка втекла з дому тиждень тому. Повідомлення про розшук тваринки з`явилися в мережі Фейсбук 17 січня, вчора про руду втікачку зняли сюжет на одному з центральних каналів країни.  Рік тому "04597" були першими хто помітив незвичайного улюбленця на вулицях Ірпеня, а вже потім ТСН зробили Стіму відомою на всю країну. За повідомленнями очевидців лисичку бачили по вул. Давидчука. На сьогоднішній день пошуки продовжуються. Проханн...
Новини компаній
Якщо хочеш, щоб взуття слуговало довше, доглядай за ним. Так багатьом з нас говорили батьки. Догляд полягав в сушці на батареї або зі зім'ятою газетою, щоденному намазуванні взуттєвим кремом та чищення від бруду. До сушінні взуття варто підійти з усією відповідальністю, тому що неправильна процедура не тільки зіпсує зовнішній вигляд взуття, а й значно скоротить термін служби. Наше рішення в сушінні взуття вразить вас. Супер-сушарка для взуття Shoes Drying...
Цікаво знати
В Ірпені тривають роботи з реконструкції вуличного освітлення, а саме заміни старих ламп на енергоощадні. Андрій Літвинов, керівник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та житлово-комунального господарства Ірпінської міськради в інтерв'ю the.irpin.city поділився деталями щодо цієї робити в Ірпені. "04597" вибрав, на нашу думку, цікаві факти та цифри, які варто знати ірпінчанам. За період від середини грудня 2018 року до середини січня 2019 рок...
Актуально
19 січня в Україні набув чинності закон про боротьбу з булінгом в школі. Читайте також: Ще встигнеш: лікарям відмінили ліміт декларацій Під цим поняттям мається на увазі психологічне, економічне та сексуальне насильство учнів, в тому числі із застосуванням гаджетів, по відношенню до малолітнього або неповнолітнього учня. В результаті таких дій може бути завдано шкоди психічному або фізичному здоров'ю потерпілого. У чому проявляється булінг повторюваність д...
КОНКУРС
Сайт міста Ірпеня 04597.com.ua та ресторан Bambey Terrazza розігрують романтичну вечерю у День святого Валентина. Переможець матиме можливicть провести романтичний вечiр із коханою людиною 14 лютого в новому ресторанi Ірпеня Bambey Terrazza (вул. Соборна, 1л). Спонсор конкурсу організує романтичну вечерю на двох у шикарному ресторані європейсьої кухні на суму 1400 грн. Закоханих пригощатимуть салатами "Цезар" та "Баварський", сирним плато з горіхами та мед...
Анонс
Ліга Сміху та її найкращі команди вирушають у всеукраїнський ювілейний тур, в рамках якого вони завітають до Ірпеня. Читайте також: В Ірпені виступить учасниця Євробачення 5 лютого в Центральному будинку культури виступатимуть команди: "Ніколь Кідман", "Стадіон Діброва" та "Луганська збірна". Запрошуються усі охочі!  Коли: 5 лютого, початок о 20:00 Де: Центральний будинок культури Ціна: 150-300 грн., купити квитки можна тут
Суспільство
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун продовжує руйнувати міфи. Цього разу вона взялася за чорну ікру. Читайте також: МОЗ запускає програму безкоштовної діагностики В першу чергу, вона нагадала, що осетрова риба, яку виловлюють заради цього делікатесу, знаходиться на межі зникнення. Так що варто замінити чорну ікру не тільки через перебільшену користь, а й заради виживання цілого виду осетрових. У чорній ікрі здебільшого багато вітамін...