6 січня – Святий вечір: традиції, звичаї, народні прикмети

За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір'ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.

Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн – і східного, і західного обрядів – та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.

Однак не менш важливою була завчасна й серйозна підготовка до різдвяно-новорічних обрядів. Обов'язково з пори жнив зберігали обжинкового Дідуха та відбирали пахуче сіно. До свят завершували всю важливу роботу по господарству – від наведення ладу в хаті та обійстві до ремонту робочого реманенту, ткання полотна й вичинки шкір.

За звичаєм до свят господині ретельно прибирали в хатах, вибілювали помешкання й розмальовували квітами комин, застеляли нові або чисто випрані скатерки, рядна й рушники. Обов'язково намагалися справити новий одяг для всіх членів родини та купити новий посуд. Із воску власної пасіки люди виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння і молитву. У підготовці були задіяні усі – і малі, і старі.

Ранкові приготування

Ще вдосвіта господиня приступає до праці. Першою магічною дією є добування нового вогню. Жінка дістає з покуття кремінь і кресало, які останні дванадцять днів лежали під образами. Вона тричі кладе на собі знак хреста і, ставши обличчям до схід-сонця, викрешує «новий огонь». Цим вогнем вона розпалює в печі дванадцять полін, що їх припасала та сушила дванадцять днів останнього місяця.

Після цього господиня приступає готувати дванадцять свят-вечірніх страв: ставить узвар , варить горох, квасолю, смажить капусту , рибу, ліпить вареники , готує бараболю, гриби, кашу гречану з конопляним молоком, голубці з пшоном, коржі з маком та кутю з товченої пшениці. В усьому їй допомагають діти. В цій багатій, але пісній вечері господиня представляє найголовніші плоди поля, городу і саду, ніби дає звіт новому рокові за своє багатство в минулому році.

В той час господар іде напувати худобу, стелить нової соломи та дає їй свіжого сіна. Потім він одкидає сніг від хати, розчищає стежки й уважно оглядає усе господарство. Ніщо не може бути в цей вечір поза домом – позичене чи десь забуте.

Всі члени родини теж повинні бути вдома. Кажуть, якщо в цю ніч десь заночувати, то цілий рік будеш блукати по світу. Не можна і сваритися в цей день, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.

Встановлення на покуті Дідуха

Сьогодні не снідають і обходяться без обіду. Хіба дітям, що не можуть терпіти голоду, мати дозволить дещо з'їсти, та й то лише в обідній час.

Коли вечоріє, починаєтьсяготування домашнього вівтаря. Господар вносить сніп жита — «дідуха» . Переступаючи поріг, він скидає шапку і вітається з господинею, ніби вперше входить до хати:

— Дай, Боже, здоров'я!

— Помагай Біг, — відповідає господиня, — а що несеш?

— Злато, щоб увесь рік ми жили багато! — говорить господар, зупиняючись посеред хати. Тут він хреститься і, звертаючись до родини, віншує:

— Віншую вас із щастям, здоров'ям, з цим Святим Вечором, щоб ви в щасті і здоров'ї ці свята провели та других дочекались — від ста літ до ста літ, поки нам Пан Біг назначить вік!

Повіншувавши, господар підносить «дідуха» високо над столом і ставить на покутті під образами. Далі він перев'язує «дідуха» залізним ланцюгом і кладе біля нього ярмо, чепіги від плуга і хомут. Господиня добуває із скрині нову білу скатерку і все це накриває.

Згідно з українським світоглядом Рай-Дідух був умістилищем духів-пращурів, духу житла, добрих духів- Лада .

До тих пір, поки Рай-Дідух стоїть на покуті, суворо заборонялося виконувати будь-яку роботу, окрім догляду худоби. В цю пору господині навіть виносили з оселі віника, щоб не підмітати в хаті. В цю пору годилося лише святкувати й не працювати.

Облаштування оселі та святкового столу

Господар знову вносить до хати оберемок соломи та сіна. Солому він розстеляє по долівці, а сіно ділить на дві нерівні частини. Меншу кладе на покутній бік столу, а з більшої робить стіг під столом. Зверху на сіні ставить черепок з жевріючим вогником, де куриться ладан, наповнюючи хату святочними пахощами. Збоку коло сіна, під столом, господар кладе ще «заліззя» — леміш від плуга, гистик без держака та сокиру. Діти по кілька разів торкаються тих речей босоніж — «щоб ноги були тверді, як залізо». Таким чином господарі захищають свою господу від «злої сили», щоб позбутися її не тільки на цей вечір, а й на весь господарський рік.

У хаті господиня кладе під скатерку на чотири кути столу по голівці часнику — «щоб злу силу відігнати».

На сіно, що намощене на покутньому кінці столу, «невинна душа» (дитина до семи років) кладе три хліби або калачі, грудку соли і ставить велику воскову свічку. Мати виставляє полумиски з вечерею на стіл, а на сіно, що на покутті біля «вівтаря», ставить горщик з кутею та узваром.

Хоч діти вже дуже голодні, вони терплять і крізь вікно уважно дивляться на небо: чи не зійшла вже вечірня зоря, що має сповістити всім людям про велике чудо — народження Сина Божого!

Увага до свійських тварин

Вдарити сьогодні будь-яку тварину — великий гріх! У цю ніч, опівночі, всяка німина людською мовою розмовлятиме з Богом. Бог запитає, як їй ведеться у господаря. Якщо господар не б'є її і добре годує, вона похвалить його перед Богом, а коли б худоба голодна була і заплакала, то не поведеться йому з худобою в наступному році.

Спільна вечеря всього роду

Свята Вечеря — це спільна вечеря всього роду. Навіть мертві родичі і безвісти загинулі — всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб трапезувати цілим родом.

У пам'ять про своїх мертвих родичів люди ставили для них кутю та узвар на вікнах, розкидали варений біб по кутках, залишали немитими ложки та миски після вечері — «щоб душі могли їх лизати для поживи». Сідаючи на стілець чи на лавку, продували місце — «щоб не привалити собою мертвої душі»,

Перед початком вечері вся родина, перехрестившись тричі, повторює за батьком молитву:

«Господи, захисти худібку мою від звіра, а мене грішного від віри поганої та від безвір'я — на росах, на водах та на тяжких переходах. Дякуємо Богові Святому, що поміг нам дочекатися у мирі і спокої цих Божих свят. Та поможи, Боже, їх у радості відправити і від цих за рік других дочекатись. Амінь».

Після молитви господар знову бере в руки миску з кутею з полотном та свічкою і передає її господині. Господиня бере з рук господаря миску, ставить на стіл, і родина починає вечеряти. Спочатку їдять кутю , а потім — голубці , вареники , смажену рибу, капусту — все, що готувалось, а запивають узваром . Страви обов’язково мають бути пісними, оскільки Свят-вечір припадає на останній день пилипівського посту.

Також обов'язково на святковому столі мають бути:

• Свічка. Горіння свічки – це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла.

• Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом.

• Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров'я.

Коли когось із родини немає вдома, для нього ставлять миску і кладуть ложку.

Якщо на цей час трапиться стороння людина, його теж запрошують до столу. Гість на Святій Вечері, за віруванням наших предків, приносив щастя в дім.

Під час вечері виходити з-за столу не годиться, розмовляти багато — теж не добре.

У центральній та східній Україні діти носять вечерю до близьких родичів: онуки — до баби і діда, племінники — до тітки і дядька, хрещеники — до хрещених батьків. Заносячи вечерю, люди ніби намагаються приєднати живих членів роду до спільної свят-вечірньої трапези. Звичай цей відбувається так: діти, найчастіше хлопчик з дівчинкою, йдуть до діда й баби з вузликом. Постукають у двері, переступлять поріг, хлопчик скине шапку і говорить: «Добрий вечір, з Святим Вечором будьте здорові! Просили тато й мама і ми вас просимо на вечерю — нате вам вечерю!».

Після вечері

Після вечері починаються забави. Малі діти бігають по долівці, залазять під стіл і там «квокчуть» — «щоб квочки сідали». Мати їм кидає за це в солому горішки та дрібні гроші.

Поступово все затихає. Малі діти лягають спати, а старші понесли вечерю до діда і баби. Батько та мати в напівтемряві тихим голосом співають: «Бог Предвічний народився ...»

Народні прикмети

На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох.

Місячна ніч — врожай на баштани.

Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.

Сніг іде — врожай на яблука.

Іній або сніг — на мокре літо і дорід зернових.

Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.

З кубельця витягували сінину; якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка — на недорід.

Повечерявши, зв'язували ложки житнім перевеслом, щоб «не губилися в череді корови».

Українські традиції
різдво українськітрадиції дідух святвечір народніприкмети святавечеря
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
1 людина рекомендує

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Пригоди
Ще не вирішили що робити на травневі свята? Пропонуємо вам добірку місць, куди можна поїхати цієї весни. У травні 2019 року в ірпінчан, крім традиційних вихідних у суботу й неділю, будуть додаткові – 1 і 9 числа. Згідно з календарем вихідних, в Україні буде два додаткові дні для відпочинку – середа, 1 травня, четвер, 9-те число. Крім того, робочий день 8 травня в держустановах буде скороченим на 1 годину. Загалом у травні буде 10 вихідних (1, 4, 5, 9, 11,...
Суспільство
Сьогодні на Центральній площі Ірпеня вельми людно - діти грають у бейблейд, є атракціони, для дорослих працюють фудкорти. Розваги триватимуть цілий день. Можна гарно провести час!  Читайте також: Вербна неділя 2019: історія, традиції та обряди свята
Суспільство
Чемпіонат BeyBlade в Ірпені відкрито! Про це повідомив голова Інвестиційної ради Ірпеня у Фейсбук. "Друзі, в Ірпені, Вишневому та Боярці стартувала подія, яку ми всі чекали цілий рік – великий дитячий турнір BeyBlade. Нагадую, що в Ірпені діти змагаються на Центральній площі. У Боярці – на міському стадіоні. У Вишневому – в центрі міста, біля фонтану", - зазначив Володимир Карплюк. Турнір BeyBlade – це гарна нагода відволікти наших дітей від гаджетів (і се...
Електронні петиції
На сайті Єдиної системи місцевих петицій збирають підписи задля створення підземного переходу в  Романівці. Читайте також: Ірпінці пропонують створити центр розвитку та дозвілля для пенсіонерів Петиція запропонована Миронець Ольгою, була опублікована 18 березня, і на даний момент зібрала 104 підписи із 300 потрібних. Автор пропонує збудувати підземний переход в мікрорайоні Романівка, так як це допоможе вирішити питання заторів та безлічі аварій в Романівці...
Ірпінчанам на замітку
Вербна неділя - це свято, яке можна віднести до числа двунадесятих - найважливіших урочистостей в християнстві. Подією, яка і стала приводом для цього торжества було входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і розп'яття. Дата Вербної неділі завжди змінюється. Справа в тому, що святкують торжество в кожну шосту неділю Великого посту. І після Вербної неділі вже й починається Страсний тиждень, який власне кажучи і передує Великодню. Вербна...
Різне
Вихідними в Ірпені очікується помірно тепла погода. Температура повітря протягом дня не перевищуватиме +12 градусів.  Нічна температура повітря ще залишається низькою, +3-7 градусів, у суботу можливі заморозки у повітрі до -1. Загалом на вихідні в Приірпінні передбачається хмарна та суха погода. Денна температура коливатиметься від 9 до 12 градусів тепла, уночі - +3-7 градусів.  Читайте також: Куди піти на вихідні 21-22 квітня
Суспільство
Відтепер батьки знатимуть про шкільне харчування своїх дітей більше. На нашому сайті в розділі "Довідник" з'явилася сторінка Комунального виробничого підприємство громадського харчування Irpin-Food.  Всі охочі можуть замовити шкільне меню для своїх дітей за низькими цінами прямо з сайту. Окрім того батьки можуть моніторити спостерігати в режимі онлайн за усіма процесами, що відбуваються в їдальнях ірпінських шкіл. На сайті також можна залишити свої відгуки...
Економіка
У зв’язку з закінченням опалювального періоду 2019 року Управління праці та соціального захисту населення нагадує мешканцям регіону про порядок подання документів для призначення житлової субсидії з травня 2019 року. Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). За рішенням комісії субсидія може призначатися за фактичним місцем проживання індивідуальним забудовникам (будинки яких не пр...
Суспільство
Робочий тиждень позаду, тож пора відпочивати. Для тих, хто досі не знає чим зайнятися на вихідних (окрім виборів) в Ірпені, "04597" вже традиційно пропонує добірку цікавих подій. Тож читайте та вибирайте куди піти на вихідних. Кіно під відкритим небом В суботу ввечері Прокат "100КОЛІС" влаштовує безкоштовний кінопоказ для всіх бажаючих. Цього разу під відкритим зоряним небом буде транслюватися мультфільм "Секрети домашніх тварин". Приємного перегляду! Коли...